ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο της απονομής του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» καλεί τις βραβευμένες ηθοποιούς να αποτυπώσουν την εμπειρία του να ζεις έναν χρόνο με το επαμειβόμενο βραβείο, την καρφίτσα της Μελίνας.

Τα ιδιαίτερα προσωπικά τους αυτά κείμενα πλαισιώνει η φωτογράφιση του Γεράσιμου Νεόφυτου σε αναλογικό μαυρόασπρο φιλμ σε φυσικό φως.

Εύη, Στεφανία, Έλενα, Μαρίνα, Λουκία, Μαρία, Λένα, Γιούλικα, Λένα, Αλεξάνδρα, Ιωάννα, Ανθή, Ιωάννα, ευχαριστούμε!

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ

Έχω την τύχη να φωτογραφίζω τις ταλαντούχες ηθοποιούς που τιμούνται κάθε χρόνο με το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Στις φωτογραφίσεις αυτές η φυσικότητα και η απλότητα είναι ζητούμενα.

Γι αυτό έκρινα ότι μικρές ”εκδρομές” μαζί τους σε τοπόσημα ιστορίας και πολιτισμού κυρίως του κέντρου της Αθήνας, εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο.

Το ντύσιμο και γενικά η εμφάνισή τους – κάτι που οι ίδιες επιλέγουν και επιμελούνται – έχουν τον χαρακτήρα κυριακάτικης εξόδου. Το φως φυσικό. Αττικό.

Η φωτογράφιση αναλογική μαυρόασπρη, με όλες τις ιδιαιτερότητες, τα προτερήματα αλλά και τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που η χρήση του φιλμ επιβάλλει. Ως εκ τούτου οι πάσης φύσεως ψηφιακές ευκολίες (photoshop) δεν έχουν θέση σε αυτές τις φωτογραφίσεις. Μια καλή λήψη, μια σωστή εμφάνιση του φιλμ και μια δεξιοτεχνική εκτύπωση σύμφωνα με τις παλιές χειρονακτικές πρακτικές του σκοτεινού θαλάμου. Αυτό είναι όλο. Τα πρόσωπα τους με εμπιστεύονται κι εγώ προσπαθώ να επηρεάσω τη σχέση τους με το φακό κάνοντας κλικ την κατάλληλη στιγμή, την λεγόμενη και αποφασιστική.

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Η ευθύνη μιας φωτογράφισης δημιουργεί ένα σχετικό άγχος. Δεν ξέρω αν και πόσο τις ερωτεύεται ο φακός, εγώ πάντως δηλώνω καταγοητευμένος!

Εύη Σαουλίδου
ΕΥΗ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ
Στεφανία Γουλιώτη
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΟΥΛΙΩΤΗ
Έλενα Μαυρίδου
ΕΛΕΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Μαρίνα Ασλάνογλου
ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ
Λουκία Μιχαλοπούλου
ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Μαρία Κίτσου
ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ
Λένα Παπαληγούρα
ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
Γιούλικα Σκαφιδά
ΓΙΟΥΛΙΚΑ ΣΚΑΦΙΔΑ
Λένα Δροσάκη
ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ
Αλεξάνδρα Αϊδίνη
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΪΔΙΝΗ
Ιωάννα Παππά
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ
ΑΝΘΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΗΡΩ ΜΠΕΖΟΥ