ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη προπέμπει με ανείπωτη οδύνη και με τον οφειλόμενο σεβασμό και τιμή την Δέσποινα Γερουλάνου και συλλυπείται τους οικείους και τους φίλους της. Είναι μια σημαντική απώλεια για όλους μας: η συνεπής με την οικογενειακή της παράδοση προσφορά της εκλιπούσης στην πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και ιδίως στην ανάδειξη μιας νέας διαδραστικής λειτουργίας των Μουσείων δεν περιορίστηκε στη λειτουργία τους σαν εκθεμάτων της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτέλεσε το πρόσφορο μέσο, το όργανο δημιουργικής παρέμβασης στο κοινωνικό, πολιτικό και ιστορικό γίγνεσθαι. Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης που ευτύχησε να πραγματωθεί και επηρέασε θετικά τη δημόσια γνώση και αισθητική, αλλά πρωταρχικά κατέδειξε την αξία του πολιτισμού και ως ηθικού μέτρου που μας δεσμεύει απέναντι στο παρελθόν, αλλά ιδιαίτερα απέναντι στις επερχόμενες γενιές.

Η σχέση της Δέσποινας Γερουλάνου με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη υπήρξε διαρκής και ιδιαίτερα καρποφόρα ως τη συνεργασία μας με την οργάνωση και τις λαμπρές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τον Οργανισμό στο Δ.Σ. του οποίου ήταν Πρόεδρος. Η θέση της δεν ήταν τυπικά υπέρτερη, αλλά ουσιαστικά καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τα οράματα της Μελίνας διασταυρώθηκαν με τα έργα και τις προσπάθειες της εξαίρετης φίλης της και δικής μας, που αποχαιρετούμε, αλλά θα συνεχίσουμε να την αισθανόμαστε διαρκώς παρούσα, δραστήρια και αποδοτική όπως υπήρξε πάντοτε.

Η Δέσποινα Γερουλάνου έφυγε αλλά είναι κοντά μας. Ανήκει στις εξαιρετικές προσωπικότητες που παρά το φυσικό τέλος τους εξακολουθούν να φωτίζουν τη ζωή μας. Μας επιβάλλει το χρέος να συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε, όπως η ίδια έπραξε πάντοτε. Σήμερα, όμως, είναι ώρα λύπης και αναστοχασμού. Την επόμενη Κυριακή είχε προγραμματιστεί η απονομή του βραβείου Μελίνας Μερκούρη για τις άξιες νέες ηθοποιούς. Το πένθος μας υποχρεώνει να αναβάλουμε την εκδήλωση, η οποία θα γίνει το συντομότερο δυνατόν προς τιμήν της.

 

Ο Πρόεδρος                                          Η Γενική Γραμματέας