ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη.

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και το Μουσείο Μπενάκη, εκδίδουν από κοινού το επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα «Μελίνα» και με αφορμή την κυκλοφορία του εγκαινιάζουν την έκθεση «Οδός Μελίνας Μερκούρη», την Τρίτη 4 Μαρτίου και ώρα 20:00, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου 2014 .

 

Την ημέρα των εγκαινίων στις 19:00 θα παρουσιαστεί ένα μέρος της παράστασης «2013 Μελίνα Μ» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, μια παράσταση με αφορμή τη Μελίνα Μερκούρη, που μιλάει για τη σημερινή κατάσταση του πολιτισμού και του θεάτρου, αφηγείται ιστορίες από τη ζωή και το έργο της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας, και με χιούμορ αντιδιαστέλλει τη σημερινή κατάσταση.

Μετά το τέλος της παράστασης θα απονεμηθούν από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, σε ειδική τελετή τα Θεατρικά Βραβεία Μελίνα Μερκούρη 2013.

 

Το λεύκωμα «Μελίνα» είναι μία έκδοση με πλήθος σπάνιων φωτογραφιών από την προσωπική ζωή, την καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, τις συναντήσεις της με διασημότητες, κ.α., ενώ μέσα από άγνωστα περιστατικά, στα κείμενα ξετυλίγεται η προσωπικότητα και η καριέρα της.

H έκθεση, όπως και το λεύκωμα, αναδεικνύουν την πορεία της στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την πολιτική, προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος, «Είκοσι χρόνια μετά την αναχώρησή της η Μελίνα, τα έργα της και οι αγώνες της είναι παρόντα μέσα σε συνθήκες που άλλαξαν δραματικά. Η σημερινή πραγματικότητα ελάχιστα θυμίζει την αμεριμνησία των χρόνων που προηγήθηκαν. Τώρα έχουμε ουσιαστική ανάγκη να σκεφτούμε και να αισθανθούμε με χρώματα και χειρονομίες ανθρώπων που αγαπήσαμε». 

 

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα μπορεί ακόμα να δει προσωπικά αντικείμενα και ντοκουμέντα από την καριέρα της Μελίνας, αλλά και το ίδιο το καμαρίνι της, που μεταφέρθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό από το Θεατρικό Μουσείο.

Στον ίδιο χώρο θα προβάλλονται συνεντεύξεις της και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, ξετυλίγοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της. Πιο συγκεκριμένα θα προβάλλονται:

– Το πρώτο δοκιμαστικό της Μελίνας στο Παρίσι, 1952, 5΄

– Η εκπομπή Παρασκήνιο της ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη «Συνέντευξη στην Επίδαυρο», 35΄

– Η διαμαρτυρία κατά της χούντας στην Ελλάδα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, 4΄

– Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Η Μελίνα στο Παρίσι»

– Το αφιέρωμα στην Μελίνα από τον Γιώργο Δουατζή, ΕΡΤ, 156΄

– Το ντοκιμαντέρ ΕΡΤ-ZDF σε σκηνοθεσία Laszlo Hartmann «Η γυναίκα που ήταν η Ελλάδα», 60 ΄

– Το αφιέρωμα στην Μελίνα από την Δάφνη Τζαφέρη, 36΄

– Η ταινία του Αντώνη Λεπενιώτη «Ein Weltstar hat HeimwehMelina Merouri»

– Η εκπομπή του αμερικανικού καναλιού CBS “60 minutes, Madame Minister

 

Παραλληλες Εκδηλωσεις

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη, συζητήσεις και συναυλία.

Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη κατά τη διάρκεια της έκθεσης τις Κυριακές 9 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2014. Σε αυτό θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

Κυριακή 9 Μαρτίου 2013

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα 11:00)  Διάρκεια: 1 ώρα & 40′  ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ώρα 13:00)  Διάρκεια: 1 ώρα & 50′  ΦΑΙΔΡΑ (ώρα 15:15)  Διάρκεια: 1ώρα & 56′ ΔΟΚΙΜΗ (ώρα 17:15) Διάρκεια 1 ώρα & 32′

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΡΑΔΥ  (ώρα 11:00) Διάρκεια: 1 ώρα & 25′ ΣΤΕΛΛΑ (ώρα 12:45) Διάρκεια: 1 ώρα & 35′ ΤΟΠΚΑΠΙ (ώρα 14:45) Διάρκεια: 2 ώρες ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα 19:00) Διάρκεια: 1 ώρα & 40′ 

 

Οι ημερομηνίες και το περιεχόμενο των άλλων παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138 | T 210 3453 111 | ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

www.benaki.gr