ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

Απονομή Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη 2013

στο πλαίσιο επετειακής έκθεσης με θέμα «Οδός Μελίνας Μερκούρη» στο

Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη. Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη θα εκδώσει λεύκωμα με τίτλο Μελίνα και θα οργανώσει επετειακή έκθεση με τίτλο «Οδός Μελίνας Μερκούρη». Η παρουσίαση του λευκώματος και τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς στις 4 Μαρτίου 2014. Για το λόγο αυτό το Ίδρυμα αποφάσισε η απονομή του θεατρικού βραβείου Μελίνα Μερκούρη να γίνει την ίδια ημέρα πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης στο χώρο του μουσείου Μπενάκη. Κατά τη διάρκεια της απονομής θα παιχτεί μέρος της παράστασης «2013 / Melina M» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Το βραβείο απονέμεται σε αναγνώριση  της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Το βραβείο ανέρχεται σε  3.000 ευρώ, ενώ η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την  καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

Οι υποψήφιες για το θεατρικό βραβείο είναι:

Λένα Δροσάκη για την συμμετοχή της στο θεατρικό έργο του Γιώργου Ιωάννου «Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  και για την συμμετοχή της στο θεατρικό έργο «Venison» σε σκηνοθεσία και σύλληψη Θάνου Παπακωνσταντίνου από την ομάδα The Helter Skelter Company που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Νάντια Κοντογεώργη για την συμμετοχή της στο μιούζικαλ Σικάγο των Φρεντ Εμπ και Μπομπ Φόσι σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο θέατρο Παλλάς.

Γιούλικα Σκαφιδά για τον ρόλο της Κάρολ Κατρήρ στο θεατρικό έργο «Ορφέας στον Άδη» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Barbara Weber, στο Eθνικό θέατρο και για τον ρόλο της Χέιζελ Νάιλς στο θεατρικό έργο «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζίν Ο’Νιλ  σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά  στο Eθνικό θέατρο.

Την επιτροπή η οποία θα αποφασίσει μεταξύ των υποψηφιοτήτων αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

 

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, 2014 και ώρα 19:00 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) με ελεύθερη είσοδο.