Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

Υποψηφιότητες για το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» 2010-2011

και Τελετή Απονομής
Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από την καθιέρωση του Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη που απονέμεται σε αναγνώριση  της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Το βραβείο ανέρχεται σε  3.000 ευρώ, ενώ η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

 

Την επιτροπή η οποία θα αποφασίσει μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τη θεατρική χρονιά 2010-2011 αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

 

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη εκφράζοντας πάντα το πνεύμα της ζωής, του έργου και της αγωνιστικότητας της Μελίνας και έχοντας επίγνωση των δύσκολων καιρών που περνάει η ελληνική κοινωνία και φυσικά η τέχνη, αποφάσισε στα φετινά βραβεία μαζί με την απονομή, αντί τελετής να ακολουθήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το θέατρο και τον νέο ηθοποιό σήμερα.

 

Πιστεύοντας πάντα ότι ένα βραβείο που δίνεται σε μια πολύ νέα ηθοποιό δεν αποτελεί  μόνο μια καταξίωση αλλά κυρίως μια σκυτάλη ευθύνης για το μέλλον. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Λιγνάδης.

 

Οι υποψήφιες για το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2010-2011 είναι: 

 

Η κα Αλεξάνδρα Αϊδίνη για τον ρόλο «Ρηνούλα» στο έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά στο Εθνικό Θέατρο.

 

Η κα Μαρία Κίτσου για τον ρόλο «Έλεν» στο έργο «Ορφανά» του Ντένις Κέλι σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

 

Η κα Βίκυ Κυριακουλάκου για την ερμηνεία της στο έργο «Πολεοδομία 3: πρώτος στοχασμός: περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω» βασισμένο στο έργο «Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας» του Ρενέ Ντεκάρτ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Η κα Χριστίνα Μαξούρη για την ερμηνεία της στο έργο «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» της ομάδας θεάτρου Sforaris σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού που έχει παρουσιαστεί έως τώρα στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Bios, σε περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στο θέατρο Πορεία.

 

Η κα Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο «Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Εθνικό Θέατρο.

 

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου και ώρα 20:00 στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος στην οδό Πολυγνώτου 9-11 στην Πλάκα-τηλ.2103315601 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.