ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο των 10 χρόνων απονομής του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» κάλεσε τις βραβευμένες ηθοποιούς να αποτυπώσουν την εμπειρία του να ζεις έναν χρόνο με το επαμειβόμενο βραβείο, την καρφίτσα της Μελίνας.

Μέχρι την φετινή απονομή του 11ου «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» θα παρουσιάζονται ένα-ένα τα ιδιαίτερα προσωπικά τους κείμενα τα οποία πλαισιώνει η φωτογράφιση του Γεράσιμου Νεόφυτου σε αναλογικό μαυρόασπρο φιλμ σε φυσικό φως. Εύη, Στεφανία, Έλενα, Μαρίνα, Λουκία, Μαρία, Λένα, Γιούλικα, Λένα, Αλεξάνδρα, Ιωάννα ευχαριστούμε!

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ

Είχα την τύχη να φωτογραφίσω τις 11 ταλαντούχες ηθοποιούς που τιμήθηκαν με το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη την πρώτη δεκαετία του θεσμού.
Στις φωτογραφίσεις αυτές η φυσικότητα και η απλότητα ήταν ζητούμενα. Γι αυτό έκρινα ότι μικρές ”εκδρομές” μαζί τους σε τοπόσημα ιστορίας και πολιτισμού κυρίως του κέντρου της Αθήνας, εξυπηρετούσαν αυτόν τον στόχο. Το ντύσιμο και γενικά η εμφάνισή τους – κάτι που οι ίδιες είχαν επιλέξει και επιμεληθεί -είχαν τον χαρακτήρα κυριακάτικης εξόδου. Το φως φυσικό. Αττικό. Η φωτογράφιση αναλογική μαυρόασπρη, με όλες τις ιδιαιτερότητες, τα προτερήματα αλλά και τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που η χρήση του φιλμ επιβάλλει. Ως εκ τούτου οι πάσης φύσεως ψηφιακές ευκολίες (photoshop) δεν είχαν θέση σε αυτές τις φωτογραφίσεις. Μια καλή λήψη, μια σωστή εμφάνιση του φιλμ και μια δεξιοτεχνική εκτύπωση σύμφωνα με τις παλιές χειρονακτικές πρακτικές του σκοτεινού θαλάμου. Αυτό ήταν όλο. Τα πρόσωπα τους με εμπιστεύτηκαν κι εγώ προσπάθησα να επηρεάσω τη σχέση τους με το φακό κάνοντας κλικ την κατάλληλη στιγμή, την λεγόμενη και αποφασιστική. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Η ευθύνη μιας φωτογράφισης δημιουργεί ένα σχετικό άγχος. Τώρα οι συναντήσεις εκείνες μου λείπουν.
Δεν ξέρω αν και πόσο τις ερωτεύτηκε ο φακός, εγώ πάντως μπορώ να πω μετά βεβαιότητος πως και οι 11 ήταν υπέροχες!